קוס: מדריך לאי היווני שיש אליו טיסות ישירות מישראל – וואלה! תיירות
חזרנו השבוע מקוס שבים האגאי, אי שאינו פופולרי כמו רודוס או כרתים וכבר בתחילת יוני צבאו עליו אלפי בריטים ורדרדים, בשילוב גרמנים וסקנדינבים שרופים מהשמש. חלק מבתי המלון והתיירנים מדווחים על תפוסה של מאה אחוזים כבר עכשיו, ויולי ואוגוסט עוד לפנינו.
שנתיים אחרי שנאסר על האירופים להגיע לאגן הים התיכון בגלל הקורונה – האזור שכנראה הכי מועדף עליהם לחופשת קיץ – חווה האזור עלייה של עשרות אחוזים בתיירים מהיבשת. סקר שפורסם השבוע של Europ Assistance Group (חברת ביטוח ותיירות צרפתית), מצביע על יותר מ-70 אחוזים מהאירופים שינפשו הקיץ בחו”ל. אין תמה איפוא, שמטוסים של ענקית התיירות האירופית TUI ממלאים את שדה התעופה “היפוקרטס” הקטן של קוס. אגב, שדה התעופה הזה עבר שיפוץ בתקופת הקורונה ונפתח מחדש לפני כשנה, ובהחלט לא נראה כמו עוד שדה תעופה ישן עם חנות מסכנה של דיוטי-פרי, אז לישראלים מצפה חוויה משודרגת, בעיקר בחזור.
45 אלף תושבים מתגוררים באי הקטן שגודלו 40X8 ק”מ, כולם נוצרים אורתודוקסים, כיאה לנצרות היוונית, אולם חשוב לציין שבקוס התקיימה קהילה יהודית עוד מתקופת בית שני, כך לפי ההיסטוריון יוספוס פלביוס, ויש אפילו בית כנסת שאינו מתפקד ככזה, אך שלטונות האי דואגים לשמור עליו וניתן לתאם בו ביקור. לפי תוכניות הפיתוח התיירותיות, בית הכנסת עתיד לשמש כאולם לקונצרטים או מופעים מוזיקליים קטנים.
שני ריזורטים של הכל כלול שוודאי תראו בהם ישראלים השנה בקוס, שייכים לרשת בלו לגון (Blue Lagoon) שמציעה את בלו לגון ריזורט (Blue Lagoon Resort) שנמצא בצפון-מזרח האי, לא רחוק מקוס טאון, ואת בלו לגון ויליג’ (Blue Lagoon Village) ששוכן בדרום-מערב האי, 10 ק”מ מהעיירה קפלוס (Kefalos). המרחק הפיזי ביניהם הוא כמו המרחק בחוויה בין שניהם. למרות ששניהם מדורגים בחמישה כוכבים, בלו לגון ריזורט (להלן בל”ר) הוא ריזורט ברמה נמוכה שלא מצדיקה את הדירוג שלו.
ביקרנו בשניהם, ובעוד בבלו לגון ויליג’ (להלן בל”ו) יש בריכות רבות, חוף ים צמוד, שמונה מסעדות שונות (ביניהן אסייתית, איטלקית ואחרות), חדרים חדשים (חלקם עם יציאה לתוך מרפסת עם בריכה), ספא מפנק בריכות רבות, כולל לילדים עם הצללה ומגלשות מים – בבל”ר החדרים ישנים, האוכל במסעדות סביר מינוס, האלכוהול מתוצרת מקומית, ללא וודקה, ג’ין ושאר משקאות איכותיים וגם הבריכה הענקית שיש בריזורט אינה מספקת הצללה לילדים בשעות השמש הרבות של יוון. מעבר לכך, (שוב) מאוד קשה לתפוס מוניות מהמלון לקוס טאון, ולמרות שמזמינים מהקבלה תיאלצו לפעמים לחכות גם שעה ויותר. עם זאת, יש אוטובוס (מס’ 2) שעוצר ליד בל”ר אבל בתדירות של כפעם בשעה.
כשנמאס לכם מהבריכה, הארוחות בזמנים קבועים או לעמוד בתור לקרפ שוקולד בריזורט, אתם מוזמנים לסור לקוס טאון, כשתצליחו להשיג מונית, ובהחלט לבלות בה יום-יומיים. מעבר לחנויות, מסעדות, גלידריות ושאר דברים שמעטרים כל עיר קיט באשר היא, בטח יוונית, קוס טאון מציעה כמה נקודות עניין. כך למשל, טירת נרנציה (Nerantzia) מהמאה ה-14, שהיתה מעוזם של אבירים צלבנים ממסדר סנט ג’ון. אין יותר מדי מה לראות בה, בעיקר עמודים שנפלו וכמה חלונות יפים בחומה אל הים הכחול, אבל בהחלט שווה ביקור והכניסה בחינם.
ממש ליד הכניסה לטירה, נמצא כבר כ-2500-500 שנים (לא בידיוק ידוע) “העץ של היפוקרטס”, מי שנולד באי ולימד את תלמידיו את הרפואה ליד העץ. זהו עץ דולב ענק עם גזע חלול ועל ערש דווי, שנזקק לתמיכה ועמודים שיחזיקו את ענפיו העייפים. עדיין מרשים לראות, ולידו יש תותח פלדה מהתקופה העות’מאנית שהילדים ייהנו לעלות עליו.
עוד מומלץ לעלות בשעת שקיעה אל הכפר זיה (Zia), שנמצא על הר דיקאוס (Dikeos) שהוא הגבוה ביותר באי ומתנשא לגובה של 846 מטרים מעל פני הים. בכפר כמה כנסיות אורתודוקסיות יפות בלבן-כחול, כמו גם חנויות, סמטאות וטברנות יווניות עם כל מה שאתם מכירים: אוכל יווני, מוזיקה וריקודים. אבל בעיקר מגיעים לזיה עבור השקיעות המרהיבות, שנחשבות ליפות ביותר בקוס.
ביוון מתגאים לא רק בשמן הזית הטוב שלהם, אלא גם ביין. זנים יווניים ואחרים מגודלים בכרמים בשטחים החקלאיים הבלתי נכמרים שלהם, מה שהוביל גם להקמה של יקבים שמציעים טעימות יין בשילוב ארוחות קלות, גבינות ונשנושים. בדרך לכפר זיה תמצאו את יקב “קטימה אקרני” (Ktima Akrani), שמציע סיור ביקב על היין ותהליך ייצור, אבל בעיקר נחמד לאכול ולשתות מול נוף הכרמים הנשקף מהמרפסת. שימו לב למחירים: סיור ביקב והסברים – 3 אירו לאדם (לא כולל טעימות). מחיר לבקבוק – 4.5 אירו ועד היקר ביותר – 8 אירו. מתי אצלנו?!
חופשה בקוס היא לא עניין זול. נכון, הכל היום יקר, בטח בגלל מחירי הדלק והביקוש הרב של אירופים לנפוש הקיץ. עם זאת, האלטרנטיבה לנופש משפחתי דומה בארץ היא יקרה לאין שיעור.
עדיין, טיסות ליוון שבעבר היינו משלמים עליהן גג 400-350 דולרים בעונה החמה, יעלו ביולי יותר מ-600 איור (!) לאדם, וזה לא כולל כבודת מטוס. באוגוסט תשלמו כבר כמעט 800 אירו (!) לכיוון. פשוט מטורף. אין ספק שהמחיר נובע גם מהבלעדיות של בלו בירד, שאותה מפעילה חברת הדקה ה-90 בישראל, אבל המחירים ליוון פשוט התייקרו מאוד. תוסיפו לזה כמה לילות במלון, שופינג ועוד – וקיבלתם קיץ יקר מאוד למשפחה. אבל אחרי שנתיים שלא נפשנו ביוון, בכל זאת אולי צריך להסתכל על חצי הקוס המלאה.
הכותב היה אורח של הדקה ה-90 ובלו בירד בקוס.
הפוסט קוס: מדריך לאי היווני שיש אליו טיסות ישירות מישראל – וואלה! תיירות הופיע לראשונה ב-תורזול: אתר תיירות זול. טיסות זולות. מלונות. השכרת רכב.