סודות אילת

10 דברים שכדאי לדעת על ג'ט-לג – ynet ידיעות אחרונות

כמעט כל מי שטס לחו”ל יודע שנסיעות כרוכות לרוב בתחושות פיזיות רעות: עייפות, כאבי ראש או מיגרנות, עצבנות ועוד. תופעות אלה מכונות בכלליות ג’ט-לג, “יַעֶפֶת” בעברית. היעפת עלולה להופיע גם לאחר טיסה בת ארבע שעות בלבד לאירופה, אולם היא מחמירה ככל שהטיסה מתארכת. ב-Forbes Traveler אספו עבורכם 10 דברים שכדאי לדעת אם רוצים להילחם ביעילות בתופעה. בהצלחה!
 
1. המעבר בין איזורי הזמן הוא שגורם ליעפת, לא שעות הטיסה
למרות שאין ספק שטיסות ארוכות הן דבר מתיש במיוחד, הרי שיעפת לא נובעת ישירות ממספר השעות שאותן ביליתם במטוס – אלא משינוי איזורי הזמן. “מעבר מהיר בין איזורי זמן שונים משבש באופן זמני את השעון הביולוגי שלנו”, אומר כריס קולוול, פרופסור לפסיכיאטריה בבית הספר לרפואה של UCLA. “המערכת שלנו אמנם מתאימה את עצמה, אבל זה לוקח זמן. בעת מעבר מאמריקה לאירופה או לאסיה, למשל, הגוף עלול להזדקק לעד שבועיים על מנת להתרגל לזמן החדש. אדם הטס מניו יורק למדריד, למשל, ישנה את איזור הזמן שלו שש פעמים במהלך הטיסה.
 
למרות שיעפת ידועה בעיקר כפוגעת בדפוסי השינה הרגילים, הרי שהיא גורמת להרבה יותר מלילה של שינה גרועה. בין התסמינים הנוספים שלה אפשר למנות חוסר שקט, נטייה לחלות בהצטננות או בשפעת, בעיות בדרכי העיכול, אובדן מוטיבציה ואפילו דיכאון מתון ובעיות בתהליכים קוגניטיביים כמו זיכרון. עצם ההכרה בעובדה שליעפת עלולה להיות השפעה על הגוף ועל הנפש יכולה לעזור לכם להתגבר – באופן פיזי ונפשי כאחד – על המעבר לאיזור זמן חדש.
 
3. נסיעה מזרחה קשה יותר לטוס לכיוון מזרח קשה יותר מאשר לכיוון מערב. לפי מחקר מ-1999, הטיסה מזרחה קשה יותר משום שהיא “דוחסת” ימים לפרקי זמן קצרים יותר, ולוקחת את האדם רחוק יותר מהמקצב הטבעי של הגוף. טיסה לכיוון מערב, לעומת זאת, “מאריכה” את הימים כך שהם תואמים יותר למחזור הפנימי של הגוף. “באופן כללי, קל לנו יותר להאריך את השעון שלנו מאשר לקצר אותו”, מסביר קולוול. 
 

הפוסט 10 דברים שכדאי לדעת על ג'ט-לג – ynet ידיעות אחרונות הופיע לראשונה ב-תורזול: אתר תיירות זול. טיסות זולות. מלונות. השכרת רכב.

source