טיסות זולות מציפות את הרשת – אבל חברות התעופה יכפילו לכם את מחיר הטיסה – תיירות ותעופה – TheMarker
אחרי החגים כבר פה, מחירי הכרטיסים לאירופה צונחים לפחות מ–100 יורו, אבל איתור טיסות זולות באמת נהפך למשימה מורכבת ■ הסיבה: בשלב החיפוש הראשוני הנוסעים חשופים רק למחיר הבסיסי, אך אם הם רוצים לקחת כבודה – התמונה משתנה לחלוטין
בשבוע שעבר קיבלה יעל מראשון לציון טלפון בהול מבעלה, שהפציר בה להיכנס מהר לאתר של ריינאייר: אמרו לו שיש שם טיסות לברלין ב"כלום כסף". כבר זמן רב שהשניים מתכננים לטוס לכמה ימים לחו"ל, אך הם חיכו למחירים הנוחים יותר של אחרי החגים.
באתר של ריינאייר באמת הופיעו מחירי רצפה: כיוון אחד לברלין החל ב–21 יורו. גם בתוספת כרטיס החזור המחיר הסתכם ב–64 יורו לאדם. כשיעל שינתה קצת את התאריכים היא הצליחה בקלות למצוא כרטיס הלוך ושוב ב–86 יורו – בהחלט מחיר אטרקטיבי.
אלא שההתקדמות בתהליך ההזמנה חשפה בפניה את המודל העסקי המתעתע של חברות הלואוקוסט. המחירים האטרקטיביים התייחסו לתשלום עבור המושב בלבד. אבל איזה ישראלי ירצה לטוס לחופשה בברלין הקפואה או במילאנו הצוננת באמצע החורף – עם תיק יד בלבד? גם בתקופת הקיץ לא רבים בוחרים להתנהל בחופשה של כמה ימים בחו"ל בלי להביא איתם לפחות מזוודה קטנה.
המשמעות של האופן המבלבל של הצגת המחירים באתרי חברות התעופה, היא שכיום ביצוע השוואת המחירים באגריגטורים – אתרים שמרכזים מידע מאתרים שונים, כמו skyscanner או Kayak למשל – יעיל הרבה פחות מבעבר. זאת, מאחר שהחיפוש באגריגטורים מציג את מחיר הבסיס של הכרטיס – שלמעשה אינו ממש רלוונטי. כך, גם אם המחיר המשתלם ביותר למושב בלבד מוצע על ידי חברה מסויימת, זה לא אומר שגם בתוספת מזוודה ההצעה של אותה החברה תהיה ההצעה המנצחת.
מדובר בתופעה שאצל חלק מהחברות החריפה בשנים האחרונות. כך למשל, וויזאייר וריינאייר שינו את מדיניות הכבודה שלהן בסוף 2017, כך שכיום המחיר הבסיסי לא כולל אפילו העלאה למטוס של טרולי (מזוודה קטנה) אלא רק תיק נשיאה במידות קטנות (40X20X25 ס"מ). באיזיג'ט המחיר עדיין כולל העלאת טרולי במידות מוגדרות מראש (56x45x25 ס"מ) ללא הגבלת משקל, אולם הוספה של מזוודה גדולה יותר כרוכה בתשלום. אפילו בחברות התעופה הישראליות – אל על, ישראייר וארקיע, מחירי הבסיס כוללים רק העלאה של טרולי במשקל 7–8 ק"ג, וכל תוספת כבודה כרוכה בתשלום נוסף (באל על ישנם עדיין כמה יעדים, כולל ארה"ב, שבהם מחיר הכרטיס כולל את הכבודה).
באופן שייכול להפתיע, גם בחברות בינלאומיות ותיקות ומוכרות – כמו בריטיש איירווייז, איירפראנס ואחרות, המחיר הראשוני הוא התחלתי בלבד. לכן, כיום כל נוסע שמבקש לטוס צריך לקחת בחשבון שהמחיר אינו כולל מזוודה, ולברר לגבי כל טיסה בנפרד מה היא מדיניות הכבודה.
ההכנסות מתשלומים עבור כבודה – הוכפלו
את השפעות של מודל התמחור הזה רואים גם בדו"חות הכספיים של חברות התעופה. לפי מחקר שביצעה חברת Cartrawler בשיתוף חברת הייעוץ Idea Works Company ב–2018, בתוך חמש שנים הוכפלו ההכנסות של כלל חברות התעופה (לא רק לואוקוסט) בסעיף כבודת הנוסעים: מ–13.4 מיליארד דולר ב–2013 (המשקפים 1.8% מכלל ההכנסות של החברות) ל–28.1 מיליארד דולר ב–2018 (3.2% מכלל ההכנסות).
בהתאם למודל העסקי של חברות הלואוקוסט, באופן טבעי קטגוריית השירותים הנלווים – שכוללת בנוסף לתשלום עבור הכבודה גם תשלומים בגין שירותי צ'ק אין, בחירת מושב, מזון ומשקאות וכו' – אף מהווה חלק משמעותי הרבה יותר מכלל ההכנסות. לפי הדו"חות של וויזאייר לשנת הכספים שהסתיימה במארס 2019, הכנסות החברה משירותים נלווים הסתכמו ב–953 מיליון יורו – עלייה של כ–18% בהשוואה ל–2018, והיוו כ–41% מכלל ההכנסות השנתיות. לשם השוואה, ב–2014 ו–2016 ההכנסות משירותים אלה היוו 35% ו–37% מכלל ההכנסות, בהתאמה. הגידול בהכנסות משירותים נלווים נובע הן מעלייה של 16.7% במספר הנוסעים, והן מההחמרה המשמעותית במדיניות הכבודה. גם בריינאייר רואים בדו"חות הכספיים של מארס 2019 את ההשפעה החיובית של הכנסות השירותים הנלווים על התוצאות העסקיות, עם גידול של 19% בסעיף – ל–2.4 מיליארד יורו, גם זאת כתוצאה מעלייה במספר הנוסעים ושנויי המדיניות.
קפיצה של עד 170% במחיר
רפורמת השמיים הפתוחים פתחה את נתב"ג לחברות תעופה שעד לפני כמה שנים לא הפעילו קווים לישראל. כיום החברות האלה הן שיוצרות את התחרות על כיסו של הלקוח ומציעות לנוסעים הישראלים מחירים אטרקטיביים.
עם זאת, כניסתן לשוק הישראלי גם ייבאה את תופעת התשלום הנוסף על השירותים הנלווים. בדיקת מחירים שערכנו לכרטיסי טיסה לאירופה בחודשים הקרובים, הבהירה כי המחירים בימים אלה נמוכים במיוחד, ומתחילים מ–40 יורו לכרטיס הלוך ושוב – תלוי כמובן ביעד. ואולם, כאשר מוסיפים את עלות המזוודה הנדרשת לחופשה באירופה בחורף – המחיר קופץ משמעותית, לעתים אף ב–170%.
כך למשל, כרטיס הלוך־חזור של ריינאייר לוורשה בינואר עולה 37 יורו, אך הבאת מזוודה של 20 ק"ג כרוכה בתוספת תשלום של 50 יורו, כך שהמחיר מסתכם ב–87 יורו. בחברת וויזאייר איתרנו כרטיס הלוך־חזור לבוקרשט באמצע ינואר במחיר של 60 יורו, אך עם תוספת מזוודה המחיר זינק ל–153 יורו – עלייה של 155% לעומת מחיר הבסיס. טיסה של אל על לבודפשט בסוף דצמבר תעלה 102 יורו (כולל טרולי ששוקל עד 8 ק"ג), אך תוספת כבודה של 23 ק"ג תקפיץ את המחיר ל–202 יורו. באיזיג'ט טיסה לאמסטרדם בסוף ינואר (כולל טרולי) עולה 102 יורו, אך תוספת כבודה של 23 ק"ג תעלה את המחיר ל–168 יורו.
כך תצליחו למצוא את הטיסה הזולה
הדרך האידיאלית למציאת המחיר הנמוך ביותר לטיסה היא לשמור על גמישות מירבית מבחינת תאריכים ויעד הטיסה. חברות התעופה מודעות לכך שנוסעים רבים שמעוניינים בחופשה סוקרים שלל הצעות לטיסות, לא משנה מתי – בחיפוש אחר מציאות. לכן החברות יצרו באתרים שלהן עמודים ייעודיים לשם כך.
באיזי ג'ט למשל, תוכלו למצוא את המחירים הטובים ביותר ליעדים רבים בעמוד הבית דרך כניסה לקטגוריית "Flight Info", ואחר כך ל–"inspire me". בריינאייר נכנסים לקטגוריית "Plan" ומשם ל–"Fare Finder"; ובוויזאייר היכנסו ל"מתכנן הנסיעה" תחת קטגוריית "תכנן" שבתפריט. באל על תוכלו לראות כבר בעמוד חיפוש הטיסות את השאלה "מתלבטים לאן לטוס?", שלחיצה עליה תפנה אתכם לעמוד הרלוונטי – שבו תמצאו טיסות בהתאם לתקציב המבוקש.
גם אם אינכם יכולים להיות גמישים מבחינת היעד, ומבחינת התאריכים אתם גמישים חלקית, שווה להסתכל על לוח הטיסות החודשי כדי לתפוס את הטיסה הזולה ביותר. לפעמים תזוזה של שבוע אחד קדימה או אחורה, או אפילו ימים בודדים לכאן או לכאן, תוכל לחסוך לכם מאות שקלים.